Tuesday, May 29, 2012

Manners

To me, manners adalah satu kayu pengukur tentang bagaimana anda dibesarkan oleh ibu bapa anda.
If you have a good manner, then automatically orang akan kata bagus upbringing dia ni. Sangat sopan dan tertib, menghormati orang lain dan sebagainya,
But if you have no manners at all, orang akan pinpoint balik kepada parent. Mak bapak dia ni tak ajar adab sopan ke waktu kecik-kecik dulu..
See?

Memang menderita bila jumpa orang yang tak ada manners ni.
Suka potong queue, suka cakap kuat-kuat kat tempat public (restoran, wayang,klinik), suka meludah rata-rata..arghhhhhhhh..

To me, Saya cukup pantang kalau orang yang tak tau nak menghormati orang tua-tua.
Bila jumpa bersalam, tanya kabar.
ini tak buat tak tahu je..
Jangan begitu, tanpa golongan senior ni siapalah kita,
Tak perlu menyombong melangit pun..
Tak rugi maniskan muka dengan mereka. Dapat pahala lagi.
 (Tapi saya pulak, kalau orang tua tu yang tak ada manners - memang takkan peduli punya..hehehehe)

Tapi fikir-fikir balik, ada jugak kes yang mak bapak dah ajar bagus tapi jadi jugak perangai buruk tu,
Dahtu camana?
Salah siapa?
Hmmmmmmmm...


No comments:

Post a Comment

Post a Comment